luni, 11 mai 2009

Bucuresti - patrimoniul efemer

Aproape fiecare strada din centrul Bucurestiului isi are paragina ei: case cu unul sau doua nivele, nefolosite de proprietari si aflate intr-o stare de degradare mai mult sau mai putin avansata.


str. Grivitei nr. 54

De cele mai multe ori, scenariul este standard. Intr-o prima etapa, locuintele raman goale, complet nefolosite si parasite in mijlocul orasului. Furtunile si zapezile le aduc stricaciuni pe care, desi minore, nu are cine sa le repare. Odata ce se aseaza si praful gros pe geamuri, devine evident ca familiile nu doar au plecat in vacanta si in case se instaleaza tiganii. In aceasta a doua etapa se succed o serie de evenimente care desi foarte brutale, nu se intind pe o perioada de timp foarte lunga. Se sparg geamurile care sunt inlocuite de cartoane si uneori de caramizi, incep sa se rupa bucati din acoperis, daca exista decoratii de fatada, ele dispar impreuna cu tencuiala ce acopera zidaria iar curtile se umplu de gunoaie. In interiorul caselor se intampla exact acelasi lucru, dispare orice fel de obiect, balustrada, soba sau tencuiala si invadeaza gunoaiele.


Palatul Cazzavillan - str. Temisana nr. 2-4


Str. Hristo Botev nr. 38


str. Mantuleasa nr. 15

Cum reusesc tiganii sa le aduca intr-o astfel de stare, in timp ce ei dorm si mananca inautru, pentru mine o sa ramana mereu un mister. Oricum, dupa un timp, din case ramane doar zidaria si eventual o parte din acoperis.


Str. Cameliei nr. 14


Str. Cameliei nr. 38

Intradevar, Bucurestiul este un oras scump, valoarea terenurilor in zona centrala este astronomica iar astfel de consructii nu le pot tine piept cladirilor de birouri atat de necesare economiei nationale. Acesta nu este totusi un motiv suficient pentru a umple orasul de darapanaturi. O parte din ele sunt doar foste case de mahala, improprii astazi in mijlocul orasului, dar cele mai multe sunt cladiri frumoase, considerate monumente istorice si protejate prin niste legi care ar trebui sa si functioneze. Sumele mari investite pentru noile caldiri ar ajunge si pentru renovarea si extinderea acestora din urma.


Cinematograful Grivita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu