sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Bucuresti - Biserica Domnita Balasa

 

In spatele superbelor lanturi de blocuri din centrul nou al capitalei se mai pastraza, bine ascunse de ochii oamenilor muncii, cateva ctitorii vechi bucurestene. Biserica Domnita Balasa este una dintre acestea si totodata ultima marturie a ceea ce aproape doua secole si jumatate au fost Asezamintele Brancovenesti.
Domnita Balasa, a sasea fiica a lui Constantin Voda Brancoveanu se casatoreste in anul 1708 cu banul Manolache Lambrino si primeste ca zestre terenurile si casele de zid din centrul Bucurestiului, pe malul Dambovitei, astazi in estul Pietei Unirii, pe atunci Mahalaua Prundului. Alaturi de sotul sau va ridica aici, in 1744, o prima biserica transformata ulterior in paraclis si care va fi daramata in 1871. 
Dupa 1745, ramasa vaduva, Domnita Balasa va ctitori pe domeniul de pe malul Dambovitei o biserica mare, cu hramul "Inaltarea Domnului" si un asezamant care includea o scoala si un azil. Scoala Domnita Balasa a functionat pana in 1898, predandu-se aici gratuit cursurile invatamantului elementar, in limba romana. Azilul  Domnita Balasa a fost menit sa adaposteasca oameni straini si saraci si a fost desfiintat abia dupa mijlocul secolului XX. 
Biserica mare si cladirile asezamantului vor fi reparate si completate de banul Grigore Brancoveanu in 1831 dar vor suferi numeroase pagube in timpul cutremurului din 1838. Ca urmare, sotia banului, Safta Brancoveanu va recladi din temelii biserica in 1842 si va construi pe aceleasi terenuri Spitalul Brancovenesc. Noua biserica va dainui doar pana in 1881 cand va fi din nou inlocuita din temelii cu edificiul pe care il putem vedea si astazi.
Constructia acestei biserici a durat din 1881 pana in 1885 si a beneficiat de o atentie deosebita si un proiect complex. Planurile de arhitectura au fost intocmite de Al. Orascu impreuna cu Carol Benesch si Hartman si avizate de Andre Lecomte du Nouy care in acea perioada se ocupa de "restaurarea " bisericii episcopale de la Curtea de Arges. Numeroase elemente decorative, mobilier si obiecte de cult au fost comandate la Paris, Munchen sau Venetia.

  

  

  

  

In curtea bisericii se afla o frumoasa statuie de marmura in marime naturala infatinsand-o pe Domnita Balasa tinand in mana actul de ctitorie a asezamantului. Pe soclul de piatra al statuii sunt inscrise numele mosiilor cu care a fost inzestrata biserica. Aceasta a fost realizata in 1881 de sculptorul Karl Storck
In stanga pridvorului bisericii se mai afla un mic monument ce stilizeaza un edificiu de cult, ridicat in 1883 pentru a aminti locul vechiului paraclis demolat in 1871. Pe soclul sau este sculptata o icoana a Botezului Domnului, hramul lacasului disparut.

  

  
In interiorul bisericii se afla doua morminte acoperite cu doua sculpturi, elemente deosebite intr-un lacas de cult ortodox. In nisa din dreapta odihneste Domnita Balasa, vegheata de un monument in marmura alba reprezentand Intristarea, realizat de sculptorul Ion Georgescu. In nisa din partea stanga este inmormantata principesa Zoe Brancoveanu, sculptura ce acopera mormantul infatisand-o sustinuta de un inger si avand la picioare o femeie care tine in brate un copilas.




  

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu