luni, 14 aprilie 2014

Manastirea Dealu, Targoviste

Manastirea Dealu, ctitorita de Radu cel Mare, intre anii 1499-1501, pe locul unei asezari monastice netionata inca din 1431, pastreaza din vechiul ansamblu Biserca (1500-1501), unul dintre cele mai desavarsite monumente de arhitectura veche romaneasca. Silueta eleganta a acesteia este definita de cele 3 turle iar fatadele sunt placate in intregime cu piatra fatuita. Pictura originara, executata de Dobromir din Targoviste in colaborare cu Jitian si Stanciu, a disparut.



Timp de doua secole, manastirea a fost binecuvantata prin grija domnitorilor munteni care au ingrijit-o si inzestrat-o mereu dar odata cu venirea domniilor fanariote, manastirea a saracit si a decazut, lucru care nu s-a imbunatatit in secolul urmator. Atunci, incinta manastirii a inceput sa fie folosita in diverse alte scopuri: lagar de prizonieri (in timpul Razboiului de Independenta - 1877-1878) iar apoi scoala divizionara de ofiteri (1879-1883), ajungand la sfarsitul secolului al XIX-lea in ruina, fara obste si credinciosi.
Dupa 1900 este mutata aici Scoala copiilor de trupa iar in 1912 este infiintat Liceul militar "Nicolae Filipescu", mutat ulterior la Predeal. In tot acet timp, din vechiul ansamblu mai ramasesera doar fragmente, Biserica si paraclisul, cladirile perimetral fiind in mare parte inlocuite. Un amplu proiect de restaurare este desfasurat incepand din 1950, lucrari in timpul carora a fost refacut intreg ansamblul.
Incepand din anul 1958, restaurata si innoita, manastirea primeste o alta utilizare, usor ironica dar nu surprinzatoare: Casa sanatoriala si de odihna pentru preotii si calugarii in varsta a Casei de Pensii si Ajutorare din cadrul Patriarhiei Romane. Abia in 1986, ansamblul a redevenit manastire de maici (www.manastireadealu.ro)



La interiorul bisericii se pastreaza mormantul lui Radu cel Mare si racla cu capul lui Mihai Viteazul.



6 comentarii:

  1. foarte frumoasa prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  2. maicuta cu batic alb din poza ne -a fost noua ghid ... ma bucur sa o revad chiar si intr -o fotografie...M- a impresionat naturaletea, simplitatea si caldura cu care ne a prezentat paraclisul sfintei manastiri...avea un zambet cald si la sfarsit ne a spus cateva cuvinte despre Maica Domnului...ne -a impresionate pana la lacrimi atunci cand tanara maicuta ...stiu ca se numea Maica Cristina daca nu gresesc , daca da cer iertare, a spus cu dragoste:,, O iubesc mult pe Maicuta Domnului , nimic bun nu mi-a fost cu putinta fara ajutorul ei, se spune ca Maica Domnului priveste intristata spre aceia intra aici si in orice biserica si nu ii cer nimic...,, Apoi maicuta a fost chemata fuga de cineva, a fugit sprinten spre un alt grup si ne-a lasat in suflet bucurie.Au fost cateva cuvine pline de dragoste ale unei tinere maici...sa ne traiti maicuta draga si sa va rugati pentru noi! speram sa va mai vizitam! cu drag Pascu M

    RăspundețiȘtergere
  3. FRUMOS SUBLIM! ANDREI DIN GORGOTA

    RăspundețiȘtergere
  4. da maica aceea e super! am f si noi cu profa noastra si s a purtat super cu noi! a f de gashka intr un cuvant! roxy ploiesti scuze de limbaj! l;))

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am fost anul trecut si da mi-a placut ghidul (terminase artele si teologia) Am intrebat despre un anumit insemn distinctiv al unei icoane si mi-a raspuns.rar intalnesti oameni care si stiu ceea ce vorbesc- arta credinta si bunatate -Doamne ajuta! Dragomir Dan

    RăspundețiȘtergere
  6. https://www.youtube.com/watch?v=xWav-q_S17U

    RăspundețiȘtergere