miercuri, 21 mai 2014

Biserica Manastirii Cozia - detalii din fresca pridvorului



Manastirea Cozia, care strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, se afla pe drumul national Ramnicu Valcea - Sibiu, la 22 de kilometric de Ramnicu Valcea si la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului. Aceasta a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Biserica mare a fost zidita de mesteri din Serbia, in forma de cruce, din blocuri de piatra, cu alternanta cu randuri de caramida, partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos datand din timpul lui Mircea cel Batran. Pridvorul este deschis, sustinut de patru coloane din piatra in fata si doua coloane in spate. Are o turla mare, in forma de decagon, construita pe naos. Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea cel Batran. Biserica pastreaza policandrele daruite de Sfantul Constantin Brancoveanu.

La exterior, se remarca o bogata si variata sculptura in piatra. Privind ancadramentele celor sapte ferestre ale naosului si Altarului, datand din vremea lui Mircea cel Batran, si cele doua ferestre ale pronaosului, din perioada Sfantului Neagoe Basarab, se remarca varietatea motivelor: ferestrele si rozetele au, fiecare, sculptura sa.
Biserica mare a fost pictata in fresca, intre anii 1390-1391. Pictura originala s-a pastrat, pana astazi, doar in pronaos. Pictura din naos si din Sfantul Altar, intocmita tot in fresca, a fost lucrata in anul 1707, odata cu reparatiile savarsite de Serban Cantacuzino. Frescele au fost zugravite de Preda Zugravul si de fiii sai, Ianache Sima si Mihail. Intre anii 1984-1986 a fost restaurata intreaga pictura.

(text: Teodor Danalache, www.crestinortodox.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu