miercuri, 11 martie 2009

Gradinari - Conacul Otetelesanu

Cat timp nu mai esti pe drumurile nationale si ratacesti in deriva pe araturile cu doua benzi care leaga satele din mijlocul campiei romane, ai sansa sa intalnesti cate un loc precum cel de la Gradinari.


Este un conac, nici mare, nici mic, la marginea satului, oarecum pierdut intr-o vegetatie dezordonata.
Fosta casa de la tara a familiei Otetelesanu, avea candva niste terase frumoase, un parc mare si ingrijit, un salon deschis pranzurilor si seratelor pentru prietenii din oras si o exceptionala haita de ogari. Dar a trecut ceva vreme de atunci. Daca am inteles bine, intr-o ultima perioada si pana nu demult, a functionat aici un camin de copii cu handicap.









Constructia respecta un stil neoclasic curat, regasit si la interior. Datorita decoratiei usor agresive intr-un portocaliu contrastant cu rosul caramizii aparente, si a simetriei nu departe de perfectiune, ai mereu impresia, inconjurand-o, ca te joci cu un cub rubik.
In haosul din curtea conacului, nu pot sa imi dau seama cum a arata parcul, dar am observat cei doi copaci care flancheaza indeaproape treptele ce coboara spre gradina (asi fi vrut sa stiu ce fel de pomi sunt). Pe fatada principala, accesul este deasemenea flancat, in cazul acesta de doi brazi, acum foarte inalti. Ei stau insa pe linia colturilor constructiei pentru a lasa vizibila intreaga fatada, cu terasele de la parter si etaj, care priveste spre intrarea in localitate dinspre Bucuresti.
Interiorul este complet gol si foarte deteriorat (chiar si fotografiile au iesit aici sub orice critica) dar cu urme de mozaicuri si picturi realizate pe pereti de copii bolnavi care au locuit aici. Centrul casei este liber pe toate nivelele si acoperit cu un luminator.







Proprietatea a fost retrocedata si vanduta. Conacul este monument istoric clasat astfel incat din 2007 a fost inceput un proiect de consolidare, restaurare si refunctionalizare. Imaginile sunt putin vechi, poate chiar s-a si facut ceva.

10 comentarii:

  1. din cate stiu inca nu s-a facut nimic, probabil vor incepe lucrari de consolidare dupa ce va trece criza .... cand va fi asta, doar Dumnezeu poate spune!

    doru

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost ieri aici, am fost noaptea si e cam spooky locul dar superb, am fost fascinat de conac, am intrat si in el. partea proasta este k e intr-o stare deplorabila, sta sa se darame, in curte e jungla...pacat de acest monument

    RăspundețiȘtergere
  3. pacat...e foarte vechi..si inspaimantator conacul...mai ales noaptea am fost de multe ori acolo...ptr cine nu stie...se pare ca bantuie o fantoma in conac...cica' a unui copil handicapat care a locuit acolo(cand era caminul... ptr copii bolnavi psihic) uneori se aud urlete si tipete din conac...asa au spus persoanele care locuiesc in zona...as vrea sa fac un film(horror) eu si prietenii mei din gradinari...asta pana nu se darama tot...ptr cine vrea sa mi se alature id mess ionicaiulianalex_2009

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai trist este ca ne uitam si abandonam propria istorie... Aici, la conacul acesta a locuit o vreme Eminescu ! Si cum mai sunt putine monumente care pastreaza amintirea trecerii poetului, conacul merita sa fie de mult salvat si valorificat

    RăspundețiȘtergere
  5. din pacate proprietatea a fost vanduta...unui italian...si despre consolidare...nici atat...e prea degradata cladirea ca sa mai fie refacuta...pacat...rack

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce ar investi bani intr-un domeniu ce are valoare istorica pentru o alta tara decat a lui?!
    Mai bine il lasa sa cada singur, dupa care isi face hotel/motel/restaurant/etc. Nu va mai amagiti cu praf in ochi si zvonuri lansate pentru a putea cumpara domeniul cu o imensa incarcare si valoare istorica.
    Prea multi creduli in romania asta de cacat.

    RăspundețiȘtergere
  7. in urma cu niste ani (3 sau 4) am facut un releveu aici pentru ca italianul dorea sa investeasca si sa faca o clinica medicala sau asa ceva. a ramas in suspensie din nu stiu ce motive. in afara de un mic avans nici banii nu i-am primit :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am ajuns aici pentru acelasi italian cam in aceiasi perioada. Atunci am facut si pozele acestea. Vroia sa faca o clinica (in principiu si fara alte specificatii) si vroia sa folosesca initial cladirile anexe existente. Tinand cont ca nu s-a mai facut pana la urma absolut nimic, nu cred ca asi mai vrea sa vad cum arata conacul acum.

    RăspundețiȘtergere
  9. In caz ca mai e de inters am fost astazi (26 august 2013) si conacul e in completa stare de degradare...pe fatada cu scarile se poate vedea inclusiv o crapatura in zid care parca ar taia conacul in doua (posibil au incercat sa fure ceva dar nu inteleg ce ptr ca nu cred ca se foloseau grinzi cu fier beton)..mozaicurile si picturile sunt tot acolo..iar tavanele/podelele stau sa se prabuseasca..noi am intrat cu mare grija dar este chiar un risc sa urci la etaje

    RăspundețiȘtergere
  10. nu a fost facut nimic, arata la fel ca in pozele tale...

    RăspundețiȘtergere