miercuri, 22 aprilie 2009

Zlatna - Castelul de la Izvorul Ampoiului



Castelul a fost construit intre cele doua razboaie mondiale si a fost folosit ca resedinta de vara si birouri administrative pentru cei care se ocupau de afaceririle miniere din zona. Dar starea jalnica in care se afla astazi si faptul ca a fost parasit si devastat nu se datoreaza decaderii industriei miniere din Zlatna.
Din 1950, in castel a functionat o scoala locala si s-au organizat tabere pentru elevi. Asta pana in 1985 cand constructia a fost folosita ca platou de filmare pentru celebra productie "Noi cei din linia intai". Marele maestru Sergiu Nicolaescu nu si-a anuntat toate intentiile si copiii din localitate au fost imbracati in uniforme noi de pionier si trimisi sa il astepte cu flori. Dar filmarea scenei finale inainte de parasirea platoului a inclus incendierea castelului. Banii pentru reparatii nu au mai fost trimisi niciodata iar orasul nu a mai facut nimic in acest sens. Oamenii din partea locului, suparati pe comisar ca le-a ars castelul si asteptand bani de la partid, au hotarat intr-un final ca scoli au destule si copiii se pot juca si in spatele blocului si s-au decis sa scoata singuri un ban din ultimele lucruri care se mai puteau folosi: tamplariile castelului, balustrade, lemnul ramas, chiar si toata instalatia electrica pe care au extras-o cu sarg din pereti.








Castelul a fost vandut de catre primarie, la licitatie, acum cativa ani la un pret minuscul. Nici prin cap nu le-a trecut ca ar putea face chiar ei ceva acolo. Probabil ca localitatea dispune de nenumarate surse proprii de venit. Cum de ne hotaram noi asa usor ca astfel ce constructii sunt inutile?
Acum insa, cum toata lumea isi inchipuie ca orice lucrare legata de constructii trebuie sa fie mai ieftina decat strangerea fanului dar trebuie sa scoata apoi mai multi bani decat dintr-o monetarie de stat, proiectele mult laudate ale investitorilor italieni de amenajare a unor apartamente de vacanta asteapta probabil gratia divina.
Un lucru bun tot s-a intamplat insa in ultimii doi ani: i-a fost refacuta integral sarpanta, invelitoarea si sitemul de jgheaburi. Chiar si in lipsa tamplariilor exterioare, asta il va mai feri inca o vreme de alte degradari importante.

4 comentarii:

  1. Păstrez în sufletul meu chipul unui om deosebit, care a fost dirigintele clasei noastre de mineri timp de patru ani, până la absolvirea şcolii profesionale de ucenici Zlatna. Acest personaj a fost profesorul Nicolae Florea, care ne preda desenul tehnic. Acest pedagog vorbea cu toţi elevii ca un adevărat părinte. Pentru dumnealui toţi eram egali. Nimeni nu era mai prejos sau mai presus de cât colegul său. Notele dumnealui le dădea numai după ce ne spunea ce am greşit. Întotdeauna ne scotea în evidenţă calităţile şi nu defectele. Toţi eram buni, frumoşi, cuminţi. După câte vedeam noi părea mai intransigent cu proprii lui copii.
    Amintiri frumoase păstrez şi despre alte cadre didactice din acei ani de profesională, căci toţi, elevi, profesori, ingineri, maiştri, pedagogi formam o familie cu aproape 500 membri. Vorbind despre pedagogi nu vreau să trec peste timpul petrecut în practică la mina Izvorul Ampoiului. După orele de practică eram cazaţi la un frumos castel proprietate a familiei Albini(astăzi ajuns în paragină), proprietari de mine din Munţii Apuseni. Castelul avea multe camere cu pereţii în ,,calcio vecchio’’ vopsiţi în alb, ca şi uşile şi ferestrele. Zona unde era amplasat castelul era extrem frumoasă şi liniştită, căci Ampoiul care curgea la câteva sute de metri mai jos îşi trimitea şuşotitul în permanenţă până la noi. Aici am avut parte de o supraveghere din partea unui personal deosebit în persoana inginerului miner Hossu şi a soţiei sale, care era pedagoga noastră. Această familie nu avea copii şi ne înconjura pe noi elevii ucenici cu foarte multă dragoste, îndemnându-ne să citim, să cântăm, lăsându-ne o aparentă libertate binefăcătoare pentru noi şi niciodată nu am avut incidente sau probleme deosebite de disciplină. Aceşti oameni au fost minunaţi şi noi îi respectam iubindu-i aşa cum înţelegeam noi atunci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul acesta, pentru vacanta, mi-am propus sa fac un circuit prin Apuseni impreuna cu sotia, mergand pe jos, cu mijloace de transport in comun sau cu ce gasim la momentul respectiv, urmand sa dormim in cort, in cabane sau pensiuni. Daca s-ar putea am renunta la cort, dar inca nu am gasit varianta de a face circuitul pe rezervari anticipate, iar la fata locului nu stiu ce surprize vom avea.
    Scotocind internetul pentru documentare - care dealtfel este destul de zgarcit cu aceasta zona - am ajuns la Izvorul Ampoiului, localitate de care ma leaga amintiri indepartate,insa intiparite in suflet pentru toata viata.In copilarie am fost acolo in tabara fiind cazati la CASTEL. Eram la varsta la care imaginatia zburda facandu-ne sa ne imaginam ca traim in alte vremuri. Poienile din jur cu iarba necosita si flori de toate culorile ne gadilau simturile si ne indemnau la zbenguiala. Padurea ne facea sa ne credem mici haiduci, iar baia in lacul de acumulare construit de noi pe rau, desi ne taia respiratia ne dadea senzatii deosebite.
    M-am intrebat de multe ori ce s-o fi intamplat cu acel castel si cum a evoluat zona.
    Acum am aflat. Mare PACAT!
    Oare daca ajung in zona, in conditiile de mai sus, gasesc un loc de cazare ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe Valea Ariesului veti gasi cu siguranta cazare. S-au construit foarte multe pensiuni mai ales inspre Arieseni. Pentru transport insa, daca nu mergeti cu masina personala, tot ocaziile sunt cea mai buna si sigura varianta.

    Va doresc sa aveti vreme buna si sa va bucurati de vacanta,
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru articol si fotografii!
    Ma numesc Florian-Rares Tileaga si sunt editorul revistei online de turism „Alba. Pagini de vacanta”, adica www.stiri.turismalba.ro, ce apartine Consiliului Judetean Alba.

    Doresc sa scriu un scurt text despre castelul de la Izvorul Ampoiului iar informatiile gasite aici mi se par a fi relevante. Le-as putea prelua, atasand link catre blogul dumneavoastra? Daca da, spuneti-mi va rog de unde ati obtinut informatiile referitoare la castel.
    Multumesc, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere