joi, 15 aprilie 2010

Alba Iulia - Catedrala Romano Catolica



   Catedrala, in forma sa actuala, a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea pe locul vechiului lacas de cult care fusese ars si distrus aproape in totalitate de tatari in 1241. In secolul al XVI-lea a fost suprainaltat turnul din dreapta intrarii si a fost adaugata capela de pe latura de nord. Bolta si frontonul intrarii de vest au fost realizate in secolul al XVIII-lea.
   In decursul a 10 secole de existenta, lacasul de cult a apartinut unor rituri diferite, catolic, unitarian, calvin si din nou catolic. Astazi este Catedrala Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia care in 2009 a aniversat 1000 de ani de existenta.



In interiorul catedralei, pe latura de sud in dreptul intrarii, se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cel al fratelui sau Johannes Miles si al fiului sau mai mare Ladislau iar pe latura de nord spre altar cele ale reginei Isabella si a fiului sau Ioan Sigismund. 
Absida laturii de nord a transeptului mai pastreaza doua randuri de fresce partial distruse relizate in secolele XIV si XV. 
Pe latura de vest se afla o foarte frumoasa orga datand de la sfarsitul secoului al XIX-lea.




Cateva detalii de pe zidurile exterioare ale catedralei:










2 comentarii: