sâmbătă, 28 mai 2011

Bucuresti - Biserica Coltea



In imediata apropiere a Pietei Universitatii, pe bulevardul Ion. C. Bratianu, se pot admira biserica si spitalul Coltea, proaspat iesite dintr-un lung proiect de restaurare.
Cele doua cladiri sunt singurele ramase dintr-un ansamblu a carui constructie a inceput in secolul al XVII-lea cand Udrea Doicescu ridica in acest loc o biserica de lemn cu hramul Sfanta Paraschiva. Dupa moartea ctitorului, fratele sau, Coltea Doicescu, va inchina biserica Mitropoliei care la randul sau va vinde locul marelui spatar Mihai Cantacuzino. Acesta din urma va ridica aici, la inceputul secolului al XVIII-lea,  o manastire ce cuprindea o biserica mare, pe locul celei vechi, trei paraclise, un spital, o scoala si toate anexele necesare lacasului de cult, toate fiind inconjurate de un zid de incinta cu un turn clopotnita deasupra portii de intrare.
Manastirea va fi grav avariata de cutremurele de la inceputul secolului al XIX-lea si va fi reconstruita in stil neoclasic intre anii 1836 si 1842. Biserica isi pastreaza forma initiala dar cele doua turle acum instabile vor fi inlaturate.  In a doua jumatate a secolului al XIX-lea este construit actualul spital Coltea si vor fi demolate zidurile de incinta ale manastirii si turnul Coltei.  Biserica sufera si ea mai multe interventii printre care si acoperirea vechilor fresce cu o noua pictura in ulei realizata de Gheorghe Tattarăsc in 1871.

 Biserica si Spitalul Coltea in 1900

Dupa 1900 se vor realiza mai multe proiecte de restaurare pentru biserica, partial finalizate, in 1938-1942, 1945-1950, 1977, 1990, cel din urma aproape incheiat. In principiu, astazi biserica poate fi admirata in forma ei initiala, cu plan trilobat, cu cate o turla peste pronaos si naos si cu pridvor deschis la intrare. 


Portalul bisericii este realizat folosind o combinatie de influente decorative orientale si occidentale. Golul usii este incheiat cu un arc trilobat oriental fiind incadrat de doua coloane bogat decorate cu elemente vegetale si avand capiteluri corintice. Pe piedestalele lor sunt sculptate figuile celor patru evanghelisti. Coloanele sustin un antablament de influenta renascentista pe care sunt sculptati doi grifoni inaripati intre care se deschide un spatiu in care a fost cel mai probabil inscrisa pisania bisericii. Nu se stie nimic despre aceasta pisanie, doar o veche poveste care spune ca ar fi fost rasa de turci dupa uciderea spatarului Mihai Cantacuzino. Portalul este incheiat de un vultur bicefal, parte a blazonului familiei Cantacuzino.


Pridvorul bisericii este sustinut de zece coloane cilindrice din piatra, avand capiteluri decorate cu foarte frumoase motive zoomorfe. Arcele pridvorului sunt pentalobate iar piedestalele coloanelor sunt legate cu panouri sculptate din piatra. Aceste panouri provin de la turnul Coltei, demolat in 1888. 


 Capitel sculptat al uneia dintre coloanele pridvorului ilustrand un pelican

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu