miercuri, 24 iunie 2009

Castelul de la Buia, jud. Sibiu




Am gasit o brosura editata la Sibiu in 1919 care prezenta Castelul de la Buia ca fiind un monument istoric ce pastreaza amintirea domnitorului muntean Mihai Viteazul. Mai exact, acest castel (si intreg domeniul Buia) s-a aflat in proprietatea domnitorului pentru o perioada de aproximativ doi ani, un dar primit de la principele Ardealului, Sigismund Bathory.
Aceasta este o perioada mult prea scurta din viata domeniului (astazi intinsa pe mai bine de sapte secole) dar istoria a pastrat-o. Cu exceptia a cativa ani in care s-a aflat in proprietatea comitelui sas, a principelui Ardealului sau a domnitorului Munteniei, el a fost stapanit de nobili maghiari.
M-am gandit sa caut mai multe informatii despre acest castel si cunoscandu-i locatia sa il pot eventual gasi cand ma aflu in zona. Ce am reusit sa aflu mi-a injumatatit cu siguranta elanul (desi nu pot spune ca m-a si mirat).


Asa arata castelul in jurul anul 1919 cand se precizeaza ca este inca locuit dar ca fortificatiile ii sunt partial in ruina.


Asta este tot ce a mai ramas astazi din castel.


Poarta principala de acces si teiul secular "langa care domnul castelului aducea judecata supusilor sai"


Ce a mai ramas din fatada principala a castelului si teiul (dar se pare ca nimeni nu mai judeca nimic)


Curtea interioara care este ingrijit amenajata si corpurile principale de locuit


Ceva din ce se mai poate distinge din fosta curte interioara si cateva ziduri ramase in picioare


Capela castelului si intrarea in incaperile intunecoase


Contrafortii capelei ce au reusit sa reziste vremurilor

In 1919, castelul era inca locuit de familia grofului maghiar Bela dar dupa 1930 intra in proprietatea statului roman si este transformat in dispensar si casa de nasteri. Dupa instaurarea regimului comunist i se gaseste o utilizare mai eficienta ,CAP, iar intr-un final mai apropiat noua este parasit in totalitate. Astazi, castelul este considerat monument istoric pe cale de disparitie, inclus pe diverse liste ale diverselor comisii, directii si ministere in vederea restaurarii.
Am citit articolele din presa si declaratiile din partea comisiilor de cultura dar si a localnicilor. Perspectiva unei restaurari perfecte este sclipitoare, castelul are o arhitectura de factura renascentista specifica in zona si o istorie lunga care pastreaza evenimente interesante. Nu am reusit sa gasesc insa nicaieri o cat de mica intentie in ceea ce priveste utilizarea care i-ar fi cea mai potrivita. Ce vor face localnicii, directia pentru cultura sibiu sau ministerul culturii cu un castel impecabil? Cine il va intretine? Cum va fi folosit pentru a-i pune in valoare calitatile de monument istoric de importanta nationala? Poate ca pornind de la astfel de probleme se poate raspunde mai usor la intrebarile despre cine? de unde bani? si cand? se va putea face ceva pentru castelul de la Buia.

Surse:

- fotografiile alb-negru sunt reproduse din brosura editata la Sibiu in 1919

- fotografiile actuale (cele rosii) le-am gasit aici:
www.rumaenienburgen.com/transilvania/buia-foto.htm

- mai multe informatii despre istoria castelului si starea sa actuala:
http://old.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/castelul-abandonat/9561/
www.ziaruldesibiu.ro/fullnews.php?ID=1074



8 comentarii:

  1. Buna ziua,

    In primul rand felicitari pentru blog. Vazand exemplele pe care le-ati afisat de-a lungul timpului, cred ca mai degraba i se potriveste denumirea de - Locuri in(spre) trecere.

    Ma intereseaza foarte mult orice informatie despre castelul din Buia. Il analizez intr-un studiu despre arhitectura castelelor de pe valea Tarnavelor. Ati putea sa-mi spuneti unde pot gasi brosura din 1919 sau cum se numeste?

    Va multumesc foarte mult.
    Puteti sa-mi scrieti si pe adresa de email: letitiacosnean@gmail.com

    Cu bine,
    Letitia

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta este castelu nostru' ce frumos era inainte si ce a ajuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da a fost foarte frumos cum te cheama si esti din buia

      Ștergere
  3. ce frumos era inainte dar acum ii vai de el

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna sunt interesat pentru un studiu asupra acestui castel din Buia.Ai putea te rog sa imi recomanzi sau sa imi trimiti niste poze cu castelul cum era el odata, multumesc mult Alex.
    acinean@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari !
    daca te intereseaza mai multe informatii despre Castelul din Buia sau despre satul Buia poti sa mai ceri un 'Help' si de la mine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca mai e valabilila disponibilitatea de a da info despre Buia,sunt interesata de anumite aspecte.marilu106@alice.it

      Ștergere
  6. frumoase informati!!!

    intradevar era frumos castelul odata...

    acum este doar o ruina...sunt putine ziduri care au ramas...si se mai vad cateva picturi pe pereti..

    daca vreti mai multe informatii ma gasiti pe id-ul mirela.dan96@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere